Psihoterapija

DSC_3314_mala

ŠTO JE PSIHOTERAPIJA?

Psihoterapija je proces u kojem terapeut pomaže klijentu razgovorom i drugim tehnikama da se suoči s vlastitim problemima i pronađe adekvatne odgovore i načine njihova rješavanja. Tehnike koje se mogu koristiti u psihoterapiji, osim razgovora, su crtež, igranje uloga, pisanje, relaksacija, vođena vizualizacija i drugo.

Psihoterapija je kreativan proces u kojem je potrebno pronaći način na koji će klijent najlakše izraziti sebe. Premda klijenti često imaju osjećaj da će na psihoterapiji dobiti konkretan savjet što da učine u nekoj situaciji, psihoterapeutov je zadatak pomoći klijentu da sam dođe do vlastitih rješenja umjesto davanja gotovih odgovora i savjeta.

Na početku psihoterapije važno je uspostaviti kvalitetan odnos između psihoterapeuta i klijenta. Početne seanse predstavljaju  probu u kojoj klijent ima priliku vidjeti odgovara li mu psihoterapeutov način rada, osjeća li se kraj njega sigurno i prihvaćeno, sviđa li mu se ambijent u kojem se održavaju susreti. Na samom početku, potrebno je postaviti dobre temelje za psihoterapijski rad. Već tada se počinje izgrađivati povjerenje između klijenta i psihoterapeuta, koje je osnova psihoterapije. Psihoterapeut je zakonski i etički obvezan sve što se kaže na terapiji zadržati za sebe, očuvati potpunu diskreciju. U psihoterapijskom radu važno je ustanoviti jasna pravila vezano za vremensko trajanje pojedine seanse, način plaćanja, odjavljivanje termina, korištenje mobitela za vrijeme seanse i ostalo. Klijent treba imati siguran prostor za vlastito izražavanje i slobodu da kaže onoliko koliko može ili želi u određenom trenutku. Klijent odlučuje koliko će se i kada otvoriti psihoterapeutu.

Psihoterapeut treba biti autentičan, iskren, topao i prihvaćajući. To su osobine koje klijentu omogućuju da se u potpunosti opusti. Klijenta treba uvijek iznova poticati na aktivnost u odnosu, preuzimanje odgovornosti za sebe, a tome će pridonijeti ravnopravnost, međusobno uvažavanje i poštovanje. Psihoterapija može pomoći djeci, mladima i odraslima, a problemi koji potaknu ljude da započnu s psihoterapijom su vrlo različiti. Neki od češćih problema kod djece i adolescenata su poteškoće u učenju, nedostatak motivacije za postizanje školskog uspjeha, poremećaji u ponašanju, agresivnost, sramežljivost, nemogućnost ostvarivanja kontakata s vršnjacima…

Problemi karakteristični za mlade su adolescentske krize, ljubavni problemi, seksualnost, eksperimentiranje s drogom i alkoholom, ovisnost…

Uobičajeni problemi odraslih su razne emocionalne i životne krize – gubitak, razvod, odgoj djece, bračni, egzistencijalni probelmi, alkoholizam i druge ovisnosti, anksioznost, depresija, osjećaj nekompetentnosti, bespomoćnosti, nerazumijevanje okoline… Neki od ovih problema, u većoj ili manjoj mjeri poznati su većini ljudi. Kroz životni vijek nužno prolazimo kroz razne krize, no kada prepoznamo da nam je previše teško, da ne možemo sami, da bi lakše bilo podijeliti svoj teret s nekim drugim, i ako želimo da to bude stručna osoba, tada je dobro obratiti se se psihoterapeutu uz kojeg se neki problem koji izgleda nerješiv može pretvoriti u životni izazov iz kojeg ćemo izaći kao kvalitetnija i potpunija osoba s vrijednim životnim iskustvom, koje će nam pomoći u nekim novim životnim izazovima.